Begeleiding van (jong)volwassenen met het autisme spectrum stoornis

Wij bieden ondersteuning aan (jong)volwassenen met autisme (ASS) in de privésituatie, bijvoorbeeld m.b.t. de volgende thema’s:

  • Plannen en organiseren

  • Structureren

  • Activeren

  • Ondersteunen bij het nemen van beslissingen en problemen oplossen

  • Ondersteunen van het netwerk of coaching

  • Ondersteunen bij het vinden van een baan of stage

  • Ondersteunen bij sociale rollen en vaardigheden

Ons belangrijkste inzicht: elk persoon met autisme is uniek en heeft dus een unieke begeleiding nodig. Wat is de beste manier om jou te helpen in de uitdagingen die op je pad komen? Een uitdagende puzzel, die we graag samen met je leggen.

Waar kun jij hulp bij gebruiken?

Wat doen we tijdens de begeleiding?

De hulp die we bieden bestaat vooral uit ‘oefenen in de praktijk’. Op alle gebieden waar problemen zijn. Na een kennismakingsperiode gaan we samen onderzoeken welke hulpvragen je hebt en hoe je hieraan wilt werken. Bijvoorbeeld bij het zelfstandig dingen ondernemen of op een andere manier reageren in sociale contacten. Ook dat maken we samen helder.

Aandachtsgebieden

Vaak speelt er op meerdere gebieden een probleem. Bijvoorbeeld in de omgang met anderen. Je vindt het misschien moeilijk om contact te maken met mensen in je omgeving. Of het lukt maar niet om passend werk of een vrijetijdsbesteding te vinden. Maar ook taken in het huishouden of administratie kunnen soms lastig zijn.

Ondersteuningsplan

Daarna maken we een ondersteuningsplan. Daarin staat precies:

  • wat je wilt bereiken;

  • hoe je dat wilt doen;

  • welke begeleiding je daarbij vanuit Thuiszorg Geen Zorgen krijgt.

Daarbij kijken we ook naar de lange termijn. Samen maken we een plan voor het toekomstperspectief. Tegelijkertijd brengen we de risico’s in kaart – en hoe je die zoveel mogelijk kunt beperken. Denk bijvoorbeeld aan snel boos worden of regelmatig een afspraak vergeten.

Afhankelijk van de hulp die je nodig hebt, gebruiken we verschillende methodieken en hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een planbord of visualisatie-oefeningen.

Al onze ambulant begeleiders hebben een universitaire studie gevolgd. Afhankelijk van hoeveel hulp er nodig is, krijg je begeleiding van een of twee medewerkers van Thuiszorg Geen Zorgen.

Waar bieden we de begeleiding?

Voor ambulante begeleiding komen we naar je toe. Dit doen we op de plek die jij wilt. Bijvoorbeeld thuis, de sportclub, op het werk of dagbesteding – of op meerdere plekken. Net waar de hulp het meest nodig en effectief is. Vanzelfsprekend altijd in overleg met jou.

Hoe begeleiden we?

Eerst onderzoeken we samen welke hulp er precies nodig is. Dus welke hulp je vraagt en wat we van elkaar verwachten. Dat doen we in overleg met jou, en eventueel ook je ouder(s), je partner en/of je kind(eren). En met de eventuele andere hulpverleners in je gezin.